Kvíz / IV. évfolyam (2011) - 4. szám

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Családorvosi Tanszékével közösen a Kardiovaszkuláris prevenció és rehabilitáció című lap kreditpontos kvíz sorozatot indított. Minden lapszámban a cikkekhez kapcsolódó kreditpontos kvízt közlünk. Amennyiben a tesztek melletti kitöltött válaszösszesítőt postai úton visszaküldik, s a kvíz helyes, a naptári év végén lapszámonként 3 kreditpontot biztosít a tanszék. Kérjük, hogy feltétlenül küldjék el e-mail címüket, mert minden visszaküldő egy honlapunkhoz szóló regisztrációs kódot kap. E kód alapján a későbbi teszteket elektronikusan lehet visszaküldeni.

Kitöltő: ()      Pecsétszám*:

A NICE-ajánlás a vérnyomásmérés melyik módszerét részesíti előnyben?

Melyik állítás nem igaz a fehérköpeny-hipertóniára?

Mi jellemzi az időskori hipertóniát?

Melyek az ABPM előnyei?

A diuretikumok közül melyik szert favorizálja a NICE-ajánlás?

Melyik állítás igaz?
Melyik állítás igaz?
A trigliceridszint értékét a legélettanibb és a leghatékonyabb módon a testsúly csökkentése révén tudjuk mérsékelni.Melyik állítás igaz?
70 mmol/l-nél nagyobb trigliceridszint esetén vagy szövődmények fennállásakor a plazmaferezis alkalmazása mindenképpen indokolt.Melyik állítás igaz?A stroke-ot követő hosszú távú antiaggregációs kezelés két és fél éves követési periódus alatt kb. 36%-kal csökkenti a nem fatális kimenetelű stroke és 25%-kal a súlyos vaszkuláris események számát.A tiklopidin alkalmazását korlátozza, hogy adásának első néhány hónapjában granulocytopenia alakulhat ki.Melyik állítás igaz?
MI-t túlélt betegek tartós antikoagulálása a stroke abszolút rizikóját évente 1%-kal csökkenti, egyszersmind csökkenti a vérzéses stroke veszélyét.Melyik állítás igaz?
A hosszú távú vérnyomás-variabilitást csökkentik
Melyik állítás hamis?
Mire mutatott rá az ASCOT vizsgálat retrospektív analízise?
Mit találtak az MRC vizsgálat retrospektív analízise során?
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!