Lapszámok > I. évfolyam (2008) - 1. szám

Szekunder prevenció stroke után
Az ateroszklerotikus megbetegedés lassan, évtizedek alatt alakul ki, az érfal belső felszínét, illetve az érfal legbelső rétegét az endotéliumot érintő lassú gyulladásos folyamat eredményeként. Az ér belső felszínén az endotélium sérülését követően ateroszklerotikus plakkok képződnek, általában gócos, progrediáló formában.

A 2-es típusú diabetes prevenciója a szív érrendszeri betegségek megelőzését is segíti
A 2-es típusú diabetes - járványszerű terjedése miatt - minden bizonnyal a harmadik évezred egyik igen komoly egészségügyi gondját jelenti a fejlett és a fejlődő országok lakossága körében.

EUROSPIRE III. - Hogyan lehet javítani a hypertonia gondozáson
Ha egy terápiarezisztens hypertoniás beteg vérnyomása végre eléri a célértéket, az igen nagy örömet és megkönnyebbülést okoz orvosnak, betegnek egyaránt. A hypertoniások kétharmada azonban az ún. enyhe, vagy I. stádiumba tartozik, vagyis tenziójuk 140-159/90-99 Hgmm. Azt gondolhatnánk tehát, hogy a vérnyomás 20/10 Hgmm-es csökkentése mégsem okozhat túlzottan nagy nehézséget, hiszen e betegeknek elég egy gyógyszer, no meg az életmód megváltoztatása, s máris átlépik a 140/90 Hgmm-es álomhatárt. A reprezentatív nemzetközi statisztikák mást mutatnak.

Statin kezelés a stroke primer és szekunder prevenciójában
A malignus daganatok és a szívbetegségek után a stroke a harmadik vezető halálok, s a végleges munkaképtelenséghez vezető megbetegedések között a leggyakoribb Európában. Magyarországon a helyzet különösen rossz, hiszen az agyi érelváltozás miatt kórházi kezelésben részesülők aránya csaknem a duplája az Európai Unió átlagának.