Lapszámok > II. évfolyam (2009) - 3. szám

Bevezető

A sokszeletes CT jelentősége a kardiovaszkuláris prevencióban
A korszerű multidetektorsoros CT (MDCT) berendezések kiváló térbeli és időbeli felbontásuknak köszönhetően megbízható nem invazív coronarographiás képalkotást tesznek lehetővé és ezért a koronáriabetegség alacsony vagy közepes probabilitásával bíró populáció szűrésére alkalmas eszközök. A 16-64 szeletes CT-berendezések magas szenzitivitással (83-99%) és specificitással (93-98%) képesek azonosítani a hemodinamikailag szignifikáns koronária-lumenszűkületet.

A nők szívbetegsége
A nők cardiovascularis betegsége részben fiziológiai okok miatt különbözik a férfiakétól. A nők koszorúér-betegsége sok esetben atípusos panaszok formájában jelentkezik, és a diagnosztikai tesztek érzékenysége is más. Összességében a nők szívbetegsége aluldiagnosztizált és részben következményesen alulkezelt is. Több odafigyeléssel, ha a nők maguk, és a nőket kezelő orvosok is „komolyabban veszik” a nőket veszélyeztető cardiovascularis betegséget, akkor a rendelkezésre álló diagnosztikai fegyvertár elegendő arra, hogy a betegség időben felderítésre kerüljön, és megkapják a nők a szükséges kezelést, aminek következtében a nők cardiovascularis halálozása is jelentős mértékben csökkenni fog.

Az erectilis dysfunctio, mint a szív- és érrendszeri betegségek korai markere
Amióta a merevedési zavar per os szerekkel kezelhető, a szexualitással összefüggő cardiovascularis szempontok is előtérbe kerültek. A témában csaknem 2000 szakirodalmi közlemény jelent meg. Mivel a merevedés fiziológiája a vasculaturával összefüggő biokémiai folyamatokkal, patofiziológiája e folyamatok kóros irányba tolódásával jellemezhető, a kérdés elméleti (endothel dysfunctióval kapcsolódó), klinikai (a szexuális terhelhetőséget érintő), és prevenciós (kockázatokkal összefüggő) tárgyalása napirendre került.

Az alkohol károsítja és/vagy védi az emberi szervezetet?
A humán alkoholhatás jellegzetes dózishatás összefüggés. A túladagolás – az alkoholizmus – számos szerv károsítása útján igen veszélyes, a mérsékelt alkoholfogyasztás viszont nagy vizsgálatok tanúsága szerint az emberi szervezetre kedvező hatású lehet. A megfelelő dózis kiválasztásában nagy egyéni különbségek vannak. Az általában elfogadott meghatározás mérsékeltnek azt az alkoholfogyasztást veszi, ha a nők naponta egy italt, a férfiak legfeljebb két italt isznak. Ebben a szabványban egy ital 12,5–13,0 gramm etilalkoholt tartalmaz, ami borból átlag 114–148 grammot, sörből 356 grammot, pálinkafélékből 42 grammot jelent. A foetalis alkohol szindróma veszélye szempontjából, terhesség alatt a mérsékelt alkoholfogyasztást nem találták káros hatásúnak, de biztonsági okokból terhesség idején absztinencia ajánlott. A mérsékeltnél több szesz megivása a legkülönbözőbb rosszindulatú daganatok kockázatát fokozza. Az alkoholizmus sajátos szívizom-károsodás esélyét is megnöveli.

A dohányzáselhagyás hatása az atherogen vascularis folyamatokra, a hörgőfalra és az ischaemiás szívbetegségre
A dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és halálozásának egyik első számú megelőzhető tényezője. A dohányzás kardiovaszkuláris rendszert érintő káros pathológiai és klinikai hatásai jól ismertek. A dohányzás elhagyásától várható kedvező hatásokra és a rizikó csökkentésére vonatkozóan is közvetlen bizonyítékokkal rendelkezünk. Míg bizonyos fiziológiai paraméterek a leszokást követően már napok és hetek alatt javulnak, a cardiovascularis morbiditás és mortalitás csökkenése csak évek múlva jelentkezik.

Olvasói hozzászólás

Újabb szempontok az antilipidaemiás kezelésben
Az atheroscleroticus eredetű kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, illetve terápiájában az antilipidaemiás kezelés kulcsfontosságú szerepet játszik. Az LDL-koleszterin erélyes csökkentése a klinikai események gyakoriságának jelentős mérséklődéséhez vezetett. Az LDL-koleszterin csökkentésében a statinok monoterápiás alkalmazása, illetve a szelektív koleszterin felszívódás csökkentő ezetimibbel való kombinációja bevált módszerként kerül alkalmazásra. A reziduális rizikó, tehát az LDL-koleszterin csökkentése után még fennmaradó szív-érrendszeri kockázathoz a triglyceridek emelkedett és a HDL-koleszterin csökkent szintje nagymértékben járul hozzá.

A kardiológiai rehabilitáció aktuális kérdései
A kardiológiai rehabilitáció az aktív kardiológiai ellátás szerves része, ami ambuláns és intézeti keretek között végezhető. Az ellátás színvonala és a lehetőségek szerint I–II–III. progresszivitási szintek különböztethetők meg. Hazánkban a szívbetegek az akut esemény után elsősorban intézeti rehabilitációra kerülnek. Az országban területi ellátási különbségek kimutathatók, de ezt a hiányos­ságot az országos intézetek tevékenysége kompenzálja. A valóban jól működő intézeti rehabilitációs programok erősítése mellett a jövőben az ambuláns kardiológiai rehabilitáció fejlesztése indokolt.

3 kreditpontos kvíz

Szerzőinknek