Lapszámok > IV. évfolyam (2011) - 1. szám

Bevezető

A kardiovaszkuláris rizikóbecslés új rendszerei
Szerző az új amerikai állásfoglalást is figyelembe véve leírja a kardiovaszkuláris rizikóbecslés jelenlegi helyzetét, ismerteti a tünetmentes egyéneknél szükséges vizsgálatokat és becslési mód - szereket.

A MacNew Heart Disease Health-related Quality of Life kérdőív magyarországi validálása
Napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír a kardiovaszkuláris betegségekben alkalmazott prevenciós és terápiás intervenciók betegszempontú elemzése.

A diabetesmellitus prevenciójának lehetőségei
Közismert, hogy a 2-es típusú diabetes mellitus és szövődményei jelentős gazdasági és szociális terhet jelentenek mind a páciens és családja, mind a társadalom számára. A cukorbetegség kezelésére a gyógyszerek széles választéka áll rendelkezésre, azonban a felmérések szerint a betegek anyagcserestátusa, a szövődmények és társbetegségek okozta rokkantság és korai halálozás alig változott.

A plazmamagas homociszteinszintje és a kardiovaszkuláris betegségek. A terápia eredményességének és hatástalanságának rejtélye
A vér magas homociszteinszintje a szív- és érrendszeri betegségek egyik fontos kockázati tényezője. A homocisztein a metioninból történő katabolizmus révén jön létre, amelyet specifikus enzimek katalizálnak. Ezen enzimek a homociszteint vagy visszaalakítják metioninná, vagy tovább bontják ciszteinné.

Az ICD-kezelés szerepe a hirtelen szívhalál primer és szekunder prevenciójában
A közlemény célja rövid, áttekintő összefoglalást adni a hirtelen szívhalál epidemiológiájáról, etiológiájáról.