Lapszámok > III. évfolyam (2010) - 2. szám

Bevezető

Hemoreológiai tényezők kardiovaszkuláris betegségekben
A hemoreológia a vér áramlási tulajdonságaival foglalkozó tudományág. A kardiovaszkuláris betegségek hagyományos rizikófaktorai, az érfali elváltozások és a trombociták patogenetikai szerepe viszonylag jól ismert, ugyanakkor a keringő vér reológiai tulajdonságaival lényegesen kevesebb közlemény foglalkozik. Ebben a dolgozatban a hemoreológiai tényezők szerepét vázoljuk fel, szót ejtve az egyes összetevőkről, a hematokritról, a fibrinogénről, a plazma- és a teljesvér-viszkozitásról, a vörösvérsejt-aggregációról és -deformabilitásról.

Baroreflexérzékenység és ortosztázistolerancia
A kardiovagális baroreflexérzékenység (BRS) bizonyos kardiovaszkuláris betegségekben csökken. A csökkent BRS értékek rossz prognózisra utalnak. Edzés hatására a BRS növekszik. Ugyanakkor – paradox módon – a legedzettebbek reflexregulációja gyakran elégtelen az ortosztatikus hipotenzió kivédésére. A BRS és az ortosztatikus keringésválaszok összefüggéseit erősen edzett sportolónőkben (n=8) és életkor-egyeztetéssel választott, átlagos edzettségű egyetemistákban (n=12) vizsgáltuk rövid távú, 70°-os emelt fejvégű billentés során. A BRS-értékek sem fekvő helyzetben, sem felegyenesedést követően nem különböztek a két csoportban. A rövid ortosztatikus terhelés egyik csoportban sem provokált vérnyomásesést, azonban a sportolókban a fokozott pulzusnyomás-variabilitás (PPV) erősebb preloaddependenciára utalt, mely a sportolók ortosztatikus hipotenziójának feltételezett mechanizmusa. Vizsgálatunk alapján a PPV-mérés alkalmas eszköz lehet a sportolók volumenváltozásainak követésére.

Sztatin +? kombináció
Az iszkémiás szívbetegség (ISzB) kezelése egyik alappilléreként szolgáló antilipidémiás terápia fokozása fontos feladat. A koleszterincsökkentésre fókuszáló terápia vezető kezelési formája a sztatinterápia. A szekunder prevenció során az LDL-koleszterin-célértékek 30-40%-os elérési arányainak okai között részben a beteg adherenciaszűkössége, részben a sztatindózis titrálásának és a maximálisan tolerálható adag kihasználásának hiánya játszik szerepet. Ez utóbbi alternatívájaként sztatin+egyéb lipidcsökkentő kombináció merülhet fel. Ismert azonban, hogy a szimvasztatin+ezetimib kombináció esetében nincsen kemény végpontos vizsgálat (a legújabb 2013-as várható megjelenési variáció is erősen megkérdőjelezett), továbbá több carotisvizsgálat is kétkedéseket fogalmaz meg a hatékonyságát illetően.

A 2-es típusú diabetes mellitus terápiája a kardiológus szemszögéből
2025-re a 2-es típusú diabetes mellitus előfordulásának 55%-os növekedése várható. A robbanásszerű növekedés a hasi elhízottak számának emelkedésével párhuzamosan jelentkezik. A haskörfogat növekedésével együtt nő a kardiovaszkuláris rizikófaktorok száma, a kardiovaszkuláris események és a kardiovaszkuláris eredetű halálozás előfordulása. A 2-es típusú cukorbetegség és a coronariabetegség az érem két oldala: ha bármelyik megjelenik, keresni kell a másikat. Epidemiológiai vizsgálatok igazolják, hogy az emelkedett vércukorszint növeli a kardiovaszkuláris események számát, bár változatlanul nincs bizonyíték arra, hogy a fiziológiáshoz közelítő HbA1c-érték csökkenti a kardiovaszkuláris morbiditást és mortalitást. Korán és drasztikusan kell kezelni a cukorbetegséget – a minél alacsonyabb HbA1c-érték eléréséig. Ha már kialakult szív- és érrendszeri szövődmény, a célérték 7% felett van. Kerülni kell a hipoglikémiás epizódokat, melyek a mortalitás fokozódásáért felelősek. A rizikófaktorok párhuzamos, célértékre való leszorítását célzó törekvésekben fontos a holisztikus terápiás szemlélet és magatartás.

A dohányzásról való leszokást támogató módszerek
A dohányzás a nikotinfüggőség kialakulás miatt egyfajta szenvedélybetegség; támogatás nélkül aligha várható a leszokás sikeressége. A siker két tényezőtől függ: a leszokni vágyó motivációjától és a nikotinfüggőség mértékétől. Ismertek gyógyszermentes és farmakoterápiás leszokási módszerek is. Közepes vagy erős függőség esetén csak a farmakoterápiás módszerektől várható eredmény. Ilyen lehetőség a nikotinpótló terápia (tapasz, rágógumi és szublingvális tabletta Magyarországon) és a vareniklin. Az általunk ismert leghatékonyabb módszer az, ha három hónapos leszokási program keretében intenzív magatartás-orvoslási tanácsadással hatékony gyógyszeres készítményt alkalmazunk. Ebben az esetben az egyéves dohányzásmentesség esélye 30–35%-ra nő.

Dronedaron – a következő lépés
A pitvarfibrilláció növekvő elterjedése szükségessé teszi új, hatékonyabb és biztonságosabb antiaritmiás gyógyszerek alkalmazását. A dronedaron új, multichannel típusú antiaritmiás szer; szerkezetileg jód nélküli amiodaronszármazék, azzal azonos antiaritmiás osztályhatásokkal rendelkezik. Az amiodarontól eltérően viszont nincs szervspecifikus toxicitása, proaritmiás hatása, előnyösebb a gyógyszer-interakciós profilja, egyszerű a farmakokinetikája és az adagolása. Enyhén emeli a szérum kreatininszintjét, gasztrointesztinális mellékhatásai gyakoribbak és dózisfüggőek. A drone­daron adása javasolt pitvarfibrilláción átesett, vagy jelenleg fennálló, nem tartós pitvarfibrillációban szenvedő klinikailag stabil felnőtt betegek számára a PF kiújulásának megakadályozására vagy a kamrai frekvencia csökkentésére.

3 kreditpontos kvíz

Szerzőinknek