Lapszámok > III. évfolyam (2010) - 4. szám

Bevezető

Agresszív trombocitagátlás: több támadásponton egyszerre alkalmazott trombocitaaggregáció-gátló kezelés a szekunder antitrombotikus prevencióban
A trombociták aggregációjának gátlása számos újonnan megismert mechanizmusok keresztül lehetséges. A monoterápiában végzett szekunder prevenció általában a kardiovaszkuláris betegek esetében 25–35%-os rizikócsökkenést eredményez, amit növelni lehet, ha másik támadáspontos ható gyógyszereket is alkalmazunk.

A rozuvasztatin és az atorvasztatin hatásainak összehasonlítása – Egyes kórképekre vonatkozó evidenciák
A különböző sztatinok eltérő mértékben gátolják a HMG-CoA-reduktázt, így különböző mértékben csökkentik a koleszterinszintet és az e reakció nyomán képződő egyéb metabolitok (pl. az izoprenoidok) mennyiségét. Ebből eredően koleszterinszint-csökkentő és antiinflammatorikus kapacitásuk – a rozuvasztatin és atorvasztatin esetében is – párhuzamos jellegű és dózisfüggő.

Új rizikófaktor? Az epikardiális zsírszövet jellemzése
A haskörfogat-méréssel jól jellemezhető zsigeri zsírszövet részét képezi a metabolikus szindrómának, így a koszorúér-betegség rizikóstátusának is. Lényegileg igazoltnak tekinthető, hogy a zsigeri zsírszövet által termelt adipokinek lokálisan és szisztémásan is hatnak a kardiovaszkuláris rendszerre.

A rezveratrol kardioprotektív hatása posztinfarktusos betegekben
Vizsgálatunk célja az volt, hogy igazoljuk a vörösborban található természetes antioxidáns, a rezveratrol kedvező klinikai hatásait szívinfarktuson átesett betegekben. 40 posztinfarktusos beteget random módon 2 csoportba soroltunk.

Genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők kardiovaszkuláris vonatkozásai
Az emberi gének feltérképezése (Human Genom Project) nagyrészt befejeződött, ezért a legfontosabb feladat a monogénes és a poligénes genetikai károsodások felismerése, illetve a környezeti és az életmódbeli tényezők genetikai károsodások kialakulására kifejtett késleltető vagy azokat megelőző hatásának igazolása.

3 kreditpontos kvíz
A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Családorvosi Tanszékével közösen a Kardiovaszkuláris prevenció és rehabilitáció című lap kreditpontos kvíz sorozatot indított.